Υλικά:
1 κιλό μπρόκολο
Μερικές πατάτες βραστές
2 αβγά (ασπράδια)
160 γραμ. κίτρινο τυρί
τριμμένο
στον χοντρό
τρίφτη
(ρεγκάτο και έμενταλ)
αλάτι
λίγη φρυγανιά κοπανισμένη
 
Υλικά
για τη μπεσαμέλ:

8 κουταλιές κοφτές σούπας
 βούτυρο φυτικό
8 κουταλιές κοφτές της
σούπας
αλεύρι
1 λίτρο γάλα φρέσκο
2 αβγά (κρόκους)
αλάτι και πιπέρι
λίγο μοσχοκάρυδο


Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε το μπρόκολο, το κόβουμε σε
μπουκετάκια και το αχνίζουμε με λίγο νεράκι να μαλακώσει και να μην χάσει
τις βιταμίνες Α και C, το σίδηρο και το ασβέστιό του.
Τα βγάζουμε και τα στραγγίζουμε πολύ πολύ
καλά!
Μπεσαμέλ:Βάλτε το βούτυρο στη μικρότερου μεγέθους ατσάλινη κατσαρόλα
σας με τον διπλό πάτο σε μέση θερμοκρασία για να λιώσει. Προσοχή να μην
κάψει. Προσθέστε το αλεύρι και με το σύρμα των αβγών ανακατεύετε μέχρι να
γίνει ένα μείγμα λείο. Καλό είναι να χαμηλώσετε τη φωτιά. Ρίχνετε το ζεστό
γάλα λίγο-λίγο ανακατεύοντας συνεχώς. Μόλις πήξει κατεβάστε από τη φωτιά,
και ρίξτε μέσα αλάτι,  ελάχιστο
μοσχοκάρυδο  και δύο κρόκους
αβγών. Ανακατέψτε, δοκιμάστε.
Αφήστε την κατσαρόλα με τη μπεσαμέλ ήσυχη για
λίγο και πολτοποιήστε το στραγγισμένο μπρόκολο. Ανακατέψτε τη μπεσαμέλ σας
να μην πιάσει κρούστα. Βουτυρώστε ένα πυρέξ και βάλτε στρώσεις τις πατάτες.
Πασπαλίστε με λίγο τυρί. Ανάψτε τον φούρνο σας στους 200 βαθμούς.
Ανακατέψτε το μπρόκολο με τα τυριά. Χτυπήστε τα ασπράδια μαρέγκα (θα χρειαστείτε
μιξεράκι ή ένα δεύτερο σύρμα αβγών γιατί το άλλο είναι ακόμη στη μπεσαμέλ
που την προσέχουμε μη πιάσει κρούστα).
Ανακατέψτε και τα σφικτά και κάτασπρα
ασπράδια με το μείγμα μπρόκολου και αδειάστε το μείγμα στο ταψί. Από πάνω
απλώνετε την λεία και ωραία σας σφικτή μπεσαμέλ. Αν θέλετε, ανακατεύετε τη
μπεσαμέλ με το μείγμα μπρόκολου και δίνετε μια ξεχωριστή διάσταση στο πιάτο.
Από πάνω ρίχνετε λίγη φρυγανιά κοπανισμένη που ιερό σκοπό έχει να τραβάει
τα υγρά.
Ψήνετε για 50 με 55 λεπτά στον φούρνο που
έχετε κατεβάσει στους 180 βαθμούς.
Καλά να περάσετε!